LICEUM PROFILOWANE O PROFILU
USŁUGOWO - GOSPODARCZYM. KIERUNEK PROFILOWANIA - HANDLOWY.
- Nasza szkoła przygotowuje do egzaminu
dojrzałości w zakresie rozszerzonych wymagań. Każdy
uczeń liceum profilowanego ma możliwość kandydowania
na wybrany przez siebie kierunek studiów.
- Uczniowie nie kierujący się na studia
otrzymają wiedzę ogólną, ogólnozawodową i
propozycję uzyskania konkretnych kwalifikacji
zawodowych, co ułatwia szybkie zatrudnienie.
- W ramach zajęć profilowanych w
pracowniach symulacyjnych uczniowie przeprowadzają
symulację handlu. Zakładając własną firmę handlową
w praktyce uczą się przedsiębiorczości.
- W pracowniach wszystkie komputery pracują
w sieci Internet.
- Szkoła zapewnia praktykę w renomowanych
placówkach handlowych na terenie miasta Opola,
- Po zakończonej edukacji uczniowie będą
posiadali umiejętność biegłej obsługi kas
fiskalnych, programów komputerowych wykorzystywanych w
handlu hurtowym i detalicznym.
- Uczniowie zostaną wyposażeni w wiedzę
umożliwiającą założenie własnej działalności
gospodarczej (wiedza z zakresu marketingu, podstaw prawa
gospodarczego, prawa pracy i praktyki zawodowej).
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
- SPRZEDAWCA, KRAWIEC, CUKIERNIK, PIEKARZ, KUCHARZ, PIEKARZ.
- Uczniowie szkoły zawodowej uzyskają
przygotowanie zapewniające im zdanie zewnętrznego
egzaminu zawodowego.
- Zainteresowani absolwenci szkoły mogą
kontynuować naukę w naszej szkole na wyższym etapie
kształcenia
- Wszyscy absolwenci zostaną bardzo dobrze
przygotowani do podjęcia pracy zawodowej w wyuczonym
zawodzie oraz uzyskają podstawową wiedzę
umożliwiającą im podjęcie własnej działalności
gospodarczej( wiedza z zakresu prawa gospodarczego, prawa
pracy i praktyki zawodowej).
LICEUM PROFILOWANE O PROFILU
KREOWANIE UBIORÓW. TECHNIKUM TECHNOLOGII ODZIEŻY.
Program kształcenia w szkole odzieżowej
obejmuje m.in.:
- szeroko rozumianą wiedzę teoretyczną i
praktyczną z zakresu kroju i szycia, sposobów ubierania
się oraz wizażu,
- wiedzę z zakresu historii ubioru, sztuki
oraz działalności najsłynniejszych kreatorów mody.
- plastyczne projektowanie tekstyliów,
- pracownię materiałoznawstwa,
- podstawy obsługi komputera oraz
oprogramowania dotyczącego technologii odzieżowej,
- podstaw marketingu, prawa pracy,
- aranżacji wnętrz i organizowania
pokazów mody.
Absolwenci liceum profilowanego i technikum
znajdują zatrudnienie w zakładach odzieżowych, pracowniach
krawieckich, plastycznych i wizażu np. w teatrze, firmach
reklamowych, firmach aranżujących wnętrza, w zakładach
włókienniczych.
Absolwenci szkoły są bardzo dobrze
przygotowani do pracy oraz studiów uniwersyteckich,
politechnicznych i artystycznych.
Ukształtowane umiejętności zawodowe pozwolą
absolwentom szkoły na wielokrotne przekwalifikowanie się w toku
pracy w zależności od sytuacji gospodarczej.
TECHNIKUM ORGANIZACJI USŁUG
GASTRONOMICZNYCH. LICEUM PROFILOWANE O PROFILU USŁUGOWO -
GOSPODARCZYM. KIERUNEK PROFILOWANIA: ORGANIZATOR USŁUG
GASTRONOMICZNYCH I KELNER.
Po ukończeniu technikum absolwenci nabędą
umiejętności w zakresie:
- stosowania zasad marketingu, prawa pracy i
prawa gospodarczego,
- sporządzania potraw i napojów kuchni
regionalnych i innych narodów,
- profesjonalnego obsługiwania konsumenta
indywidualnego i zbiorowego,
- korzystania z gastronomicznego i
audiowizualnego wyposażenia technicznego oraz urządzeń
technicznych pozwalających na kompleksową obsługę
usług gastronomicznych,
- kalkulowania kosztów organizacji i
obsługi imprez oraz rozliczania usług gastronomicznych,
- stosowania w działalności
gastronomicznej Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej
Praktyki Higienicznej.
Absolwenci liceum profilowanego nabędą
również umiejętności z zakresu:
- komunikowania się z konsumentem,
- nakrywania stołów w zależności od
rodzaju, kategorii zakładu i pory dnia,
- organizowania i obsługiwania przyjęć
okolicznościowych,
- świadczenia usług gastronomicznych
gościom hotelowym,
- sporządzania i wykańczania dań
bezpośrednio na sali konsumenckiej.
Absolwenci liceum profilowanego i technikum
znajdą zatrudnienie w otwartych zakładach żywienia zbiorowego
(restauracjach, barach, kawiarniach, herbaciarniach,
jadłodajniach, zajazdach, gospodach) oraz zamkniętych
zakładach żywienia zbiorowego(stołówkach, przedszkolach,
pensjonatach wypoczynkowych, szpitalach, sanatoriach).
Ukończenie szkoły daje możliwość szybkiego
awansu zawodowego, po kilku latach pracy absolwenci szkoły
zostają kierownikami zakładów, szefami produkcji,
nauczycielami zawodu. Mają możliwość założenia własnej
firmy.